Jak wyposażyć niewielkie bistro?

Częstym pomysłem na własny biznes jest własna cukiernia, knajpka albo coraz bardziej modne bistro. Trzeba mieć pomysł, lokal, umiejętności kulinarne, ale także odpowiednie wyposażenie. W co koniecznie musisz zainwestować, aby otworzyć wymarzony lokal?

Drogi biznes

Zapanowanie nad kosztami to częsty problem przedsiębiorców, którzy decydują się założyć restaurację, bistro czy kawiarnię. Na wyposażenie wydamy sporo – piece, szafy chłodnicze, ekspres i młynki do kawy czy maszyna do lodów to tylko przykładowe sprzęty, które trzeba będzie zakupić w pierwszej kolejności. Gofrownicę, automat do bitej śmietany czy inne drobniejsze sprzęty można dokupić później, już po uruchomieniu lokalu.

Gastronomia to drogi biznes – trzeba wiele zainwestować, a także liczyć się z tzw. kosztami stałymi. Zatrudnienie 10 osób to wydatek ok. 25 tys. zł miesięcznie, poza tym czynsz za lokal, wyposażenie sali, bieżące zakupy itd.

Takie wydatki czekają nas niezależnie od tego, ile zarobimy, ilu gości uczęszcza do naszego lokalu itd. Ważne jest zatem, jakiego rodzaju i jakiej wielkości miejsce chcemy otworzyć, gdyż od tego zależy wyposażenie i znaczna część kosztów.

Rodzaj lokalu to kluczowa decyzja

Przede wszystkim musisz wiedzieć, jaki konkretnie lokal chcesz uruchomić – wyposażenie małego bistro różnić się będzie od urządzenia restauracji włoskiej czy gruzińskiej, uroczej cukierenki czy też kawiarni na zasadzie franczyzy. Bistro będzie dobrym pomysłem, bo to miejsce, w którym można zjeść obiad przy stoliku, zamówić coś „na szybko” przy barze, wypić kawę lub lampkę wina do przekąsek.

Inwestycja w jakąkolwiek restaurację oznacza zwykle ogrom wydatków, ale możesz zdecydować się na połączenie baru, kawiarni i restauracji, czyli maleńkie bistro specjalizujące się w konkretnych daniach i przekąskach.

Nieduże bistro – jak wyposażyć?

Aby odnieść sukces, trzeba się czymś wyróżnić na tle innych podobnych miejsc. Wymyślmy zatem swoją specjalizację i stwórzmy projekt lokalu oraz listę potrzebnych elementów wyposażenia. Bez względu jednak na to, jaki lokal otworzymy, pewne sprzęty trzeba kupić w zasadzie zawsze. Będzie to m.in. wysokiej klasy piec (np. konwekcyjno-parowy), grill, kostkarka do lodu, kuchnia gastronomiczna,  szafa chłodnicza, zmywarka itd.

W mniejszych lokalach, jak bistro czy kawiarnia, potrzeba z kolei więcej mniejszych sprzętów – dobrym pomysłem będzie np. gofrownica, naleśnikarka, maszyna do lodów itd. O tego typu urządzenia można jednak sukcesywnie poszerzać wyposażenie, inwestując w nie po kolei, wraz ze wzrostem przychodów.

Do przechowywania żywności konieczna będzie też szafa mroźnicza i szafa chłodnicza, a także regały magazynowe. Produkty spożywcze i napoje można też przechowywać w części barowej naszego lokalu, a zatem praktycznym rozwiązaniem będzie także witryna chłodnicza na napoje i lada cukiernicza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here